Kesyrotan genetiikan perusteet

HUOM! Yleisön painostuksesta telakalla ollut genetiikka-sivusto julkaistaan nyt keskeneräisenä ja ilman perusteellista lopputarkastusta. Tämän vuoksi pyydän ilmoittamaan kaikista virheistä ja puutteista, joita tässä osiossa mahdollisesti ilmenee! Ilmoitukset voi tehdä mm. Palaute-osion kautta.

Jokaisen kesyrottia kasvattavan olisi hyvä perehtyä ainakin genetiikan perusteisiin, jotta kasvatustyö voisi perustua todelliseen suunnitelmallisuuteen ja jotta sitä kautta saisimme perimältään terveitä, hyväluonteisia ja rotumääritelmän mukaisia rottia. Kun tunnemme eläintemme perimän ainakin kohtalaisesti, on kasvatus terveellä pohjalla ja samalla edesautamme värien ja kuvioiden pysymistä mahdollisimman puhtaina.

Genetiikka ja todennäköisyyksien laskeminen ei välttämättä aluksi tunnu ihan yksinkertaiselta, mutta ainakin perusasiat voi kuka tahansa kiinnostunut oppia ymmärtämään. Kun ymmärtää genetiikkaa edes hiukan, tietää miksi kaksi black-rottaa ei voi saada agoutin värisiä jälkeläisiä ja mistä se kertoo jos kaksi agoutia kuitenkin saa black-poikasia, vaikka agouti-balck yhdistelmä voikin taas tuottaa pelkkiä agouti-poikasia. Eli tervetuloa genetiikan ihmeelliseen maailmaan!
 

Genetiikka ja kesyrottien kasvatus
Lainalaisuudet ja sattuman merkitys
Värien periytyminen
Jälkeläistuotannon todennäköisyyslaskentaa